Bezlepkové čokoládové cupcakes

V dnešní době, kdy se rojí různé potravinové alergie a zejména celiakie je jedna z těch nejrozšířenějších, je mýtem, že člověk nesmí jíst takřka vůbec nic. To je ale veliký omyl!

Obzvláště, když v dnešní době máme k dispozici internet, na kterém lze objevit kvanty skvělých receptů. Nejen zdravých, ale i těch, které přijdou na chuť mlsným jazýčkům. A jedním z těchto receptů mohou být i bezlepkové “cupcakes” a nebo “dortíky” chcete-li.

Tento recept je pro milovníky čokolády kakaa a čokolády a není vůbec složitý. Naopak jej zvládne i naprostý začátečník.

A co k pečení vlastně potřebujete?

Těsto

  • špetka soli
  • prášek do pečiva
  • 100 g bezlepkové mouky
  • 60 ml mléka
  • 130 g cukru krupice
  • 3 ks vejce
  • 110 g másla (lze nahradit i řepkovým olejem)
  • cca jedna až dvě polévkové lžíce kakaa – doporučujeme pravé holandské kakao

Krém

  • 250 g mascarpone
  • 80 g zakysané smetany (možno nahradit i šlehačkou)
  • kakao dle uvážení (já přidávám množství dle chuti krémy)
  • 100 g cukru moučky
  • A pochopitelně ovoce či čokoládové čočky na ozdobení dortíku

Postup

Jako první si připravíme vodní lázeň, ve které necháme rozehřát máslo, které pak musí následně chladnout. Mezitím si připravíme všechny sypké ingredience: mouku, kakao, prášek do pečiva, sůl a cukr, které si následně přes síto prosejeme do mísy, aby těsto vyběhlo a bylo krásně jemné a nadýchané. Připravíme si druhou mísu, ve které ušleháme zbytek ingrediencí. Nejprve mléko a vejce a až později přidáme máslo. To celé pak nalijeme do těsta a mícháme tak dlouho, dokud těsto není krásně jemné. Pokud se nám zdá příliš husté, přidáme mléko. Vzniklé těsto pak nalijeme do formiček, které dáme následně do předem vyhřáté trouby na 180° a pečeme po dobu 20-30 minut. Když se nám dortíky pečou, lze si přichystat krém. Mascarpone smícháme se zakysanou smetanou nebo smetanou ke šlehání, ke kterému si přisypeme cukr a kakao. Šleháme do požadované konzistence a vzniklý krém necháme ztuhnout v ledničce. Pak zdobíme vychladlé dortíky, které následně dozdobíme ovocem či jinými dekoracemi. V teplém období lze například využít i sedmikrásky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tvorba webových stránek: Webklient